Stadsmuseum De Knoperij in Montfoort - Oud Montfoort

2023 recordjaar voor Stadsmuseum De Knoperij

12 jan. 2024

Het bestuur van de Stichting Oud Montfoort, bekend van o.a. het Stadsmuseum De Knoperij en de stadswandelingen, meldt dat in het afgelopen jaar 2.241 mensen de het stadsmuseum De Knoperij / Toeristisch Informatiepunt hebben bezocht. Dat is een toename van 25% ten opzichte van het jaar ervoor.

De 5000e bezoeker van De Knoperij ontvangt een Montfoort pakket - Oud Montfoort

De 5000e bezoeker van De Knoperij ontvangt een Montfoort pakket

25% meer stadswandelingen

Voorzitter Lex van Wijk: “Het afgelopen jaar was voor ons een topjaar. Door een goede registratie van de bezoekers weten we dat 63 % uit Montfoort komt, 14% uit de regio, 21 % uit de rest van Nederland en 1% uit het buitenland.

We hebben meer dan 750 mensen een stadswandeling door Montfoort gegeven dankzij ons team van 13 stadsgidsen. Ook dat is een stijging van 25% in vergelijking met 2022. De stadswandelingen zijn echt herontdekt door Montfoorters, maar worden ook door bezoekers aan de stad steeds vaker gekozen als activiteit. In het museum organiseerden we de exposities: ‘Verdwenen winkels’, ‘Het kasteel’ en ‘Herbergen en uitspanningen’ en diverse gastexposities.

Stadswandeling bij nacht - Oud Montfoort

Stadswandeling bij nacht

90.000 knopen voor een herdenkingsmonument

De knopenactie in februari zorgde voor veel publiciteit. In 2 weken tijd brachten de inwoners maar liefst 90.000 knopen bij elkaar voor het herdenkingsmonument in Westerbork van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen kinderen. Ook de Open Monumentendag werd goed bezocht.”

Lex: ”Natuurlijk kon dit alleen maar door de medewerking van alle vrijwilligers, ruim 30. Maar vergeet ook niet de steun van onze sponsoren, de winkeliersvereniging en de gemeente.”

Edith bij 90.000 knopen voor een herdenkingsmonument - Oud Montfoort

Edith bij 90.000 knopen voor een herdenkingsmonument

Plannen voor 2024

Wanneer hij gevraagd wordt naar de plannen voor 2024, antwoordt Lex: “We hopen zo door te gaan. We hebben een mooie locatie, enthousiaste vrijwilligers en trouwe 'Vrienden van SOM' die ons ook financieel steunen.

We zijn ook gestart met de Club van 100. Dat zijn mensen die de SOM een extra warm hart toedragen en elk jaar ons met 100 euro steunen. We zijn hen daar zeer dankbaar voor. Het biedt ons continuïteit. Dit jaar bestaan we alweer 5 jaar.“

Klassendag 2023 (foto Elvira Schenk) - Oud Montfoort

Peter Versloot weet Montfoortse kinderen te boeien tijdens Klassendag 2023

Meld u aan als vrijwilliger

Lex doet een oproep aan mensen die Montfoort een warm hart toedragen: “Het zou fijn zijn als we nog wat meer vrijwilligers krijgen die bijvoorbeeld gastvrouw of -heer willen zijn in het museum.

Kom gerust een keertje meelopen. We zien ook dat de stadswandelingen met gids een origineel cadeautje zijn geworden of om op een verjaardag met familie te doen. En natuurlijk komen er weer spraakmakende exposities. De eerstvolgende gaat over de bewoners van de Keizerstraat.“

👉🏼 Meld u aan als vrijwilliger.

Blijf verbonden

Ontvang 6x per jaar onze nieuwsbrief.