Uitspanning 't Hemeltje - Oud Montfoort

Nieuwe tentoonstelling: Herbergen en uitspanningen

16 okt. 2023

Reizen duurde lang vroeger

Met de vervoersmiddelen van vroeger legde je maar beperkte afstanden af. Als je daar over nadenkt borrelen er vanzelf allerlei vragen op.

  • Waar overnachtten de mensen vroeger in Montfoort?

  • Wat waren de plekken waar werd gegeten en gedronken?

  • Waarom waren er op de wegen buiten Montfoort een flink aantal uitspanningen zoals Het Hemeltje en De Posthoorn?

  • Wat is een ‘uitspanning’ eigenlijk?

De ouderen onder ons kennen wellicht nog verhalen van de koffietenten ’t Zonnetje, ‘t Hemeltje of de Wederopbouw, die halverwege de 20e eeuw floreerden.

Uitspanning in De Hoogstraat in 1920 - Oud Montfoort

Uitspanning in De Hoogstraat in 1920

Van uitspanning tot herberg

Al deze vragen brachten de voorbereidingsgroep van stadsmuseum De Knoperij tot een expositie over herbergen, uitspanningen én koffietenten. Het geeft een mooi inkijkje in hoe het vroeger ging.

Coördinator van deze expositie Peter Versloot: “Voor de tijd van de auto, reisden veel mensen met paard en wagen. Denk aan de postkoets, de diligence, het koetsje, enzovoorts. Bij lange reizen werden de vermoeide paarden onderweg omgewisseld voor verse. Dan werden de paarden ‘uitgespannen’. Dat deed je in een ‘uitspanning’. De paarden werden er goed verzorgd. In de tussentijd maakten de passagiers van de gelegenheid gebruik om iets te eten en te drinken en bleven vaak een nachtje slapen in de ‘herberg’.”


Uitspanning 't Zonnetje op Heeswijk in 1940 - Oud Montfoort

Uitspanning 't Zonnetje op Heeswijk in 1940

Mooie verhalen uit het verleden

De tentoonstelling vertelt van de eeuwenoude herbergen Het Gouden Hooft en de Gouden Leeuw en van hotel de Zwaan maar ook van hun exploitanten. In de schatkamer van de gemeente, de Oudheidkamer, bleek nog mooi beeldmateriaal te zitten van het Hemeltje en ’t Zonnetje.

Peter Gruters, Kees Peek, Edith Ferrée-Donck en Toos Vergeer van de expositiegroep bezochten intussen familieleden van de (voormalige) eigenaren en ontfutselden mooie verhalen uit het verleden.

Lex van Wijk, Hetty Elzas en Ans van Vliet zorgden voor de verfrissende nieuwe opmaak en inrichting. Dit alles bij elkaar heeft weer een spraakmakende expositie opgeleverd.

Herbergen en Uitspanningen is te zien van medio november 2023 tot medio februari 2024. Bezoek deze expositie.

Uitspanning De Wederopbouw op Heeswijk - Oud Montfoort

Uitspanning De Wederopbouw op Heeswijk

Blijf verbonden

Ontvang 6x per jaar onze nieuwsbrief.