Jeugdklimaatteam op pad in het duister - Oud Montfoort

Jeugdklimaatteam op pad in het donker

4 nov. 2023

Jeugdklimaatteam op pad

Zaterdagavond ging het kersverse Jeugdklimaatteam voor het eerst samen op pad. In het duister door Montfoort. Het was ‘Nacht van de Nacht’, waarbij wereldwijd veel verlichting uit gaat.

Ondanks dat het buiten niet zo donker was, ook door de volle maan, zijn we op donkere plekken geweest. Zo konden we ons voorstellen hoe donker het vroeger was. En dat maakte de geschiedenisverhalen van de stadsgidsen van Stichting Oud Montfoort ook net wat spannender.


Stadswandeling bij duister - Oud Montfoort

Stadswandeling bij duister

Primeur voor de stadsgidsen

Voor de stadsgidsen was het een primeur, want dit was voor hen de eerste avond-stadswandeling in het donker. De kinderen mochten lantaarns met kaarsen erin dragen. Zo gingen we direct al een beetje terug in de tijd.

De eerste stop was De Knoperij. Hier hoorden we unieke en spannende verhalen over de geschiedenis van Montfoort. Zo kwamen we erachter dat Montfoort geen stadsrechten gekregen heeft, maar dat zij zichzelf stadsrechten gaf. En dat er vroeger knopen van botten gemaakt werden. En ‘knopen’ in veel namen terugkomen, zoals knopenkoeken, het knopenbad en knopengein.

Toen op naar de Hervormde Kerk. In het donker, bij kaarslicht, zaten we in de kerkbanken. We bezochten grafstenen, waarbij de kinderen mochten raden welk beroep mensen hadden gehad. Een bezoek aan het oude stadhuis mocht niet ontbreken. Leuk weetje: er hangen stenen bij de poort. Dat zijn schandstenen. Had je vroeger iets gedaan dat niet mocht, moest je met deze stenen om je nek door de stad lopen. Zo wist iedereen meteen wat je had gedaan.

Primeur voor stadsgidsen - Oud Montfoort

Primeur voor de stadsgidsen van Stichting Oud Montfoort

Geslaagde nacht

Het was een geslaagde nacht van de nacht met verhalen waarin we even terug in de tijd gingen.

Het Jeugdklimaatteam 2023 bestaat uit de jeugdklimaatburgmeester Boris (9 jaar) en de raadsleden Esmée (8), Ninthe (9), Noa (11) en Laurens-Jan (9). Op zaterdagmiddag zijn zij officieel door burgemeester Van Hartskamp in De Proeftuin van Linschoten geïnstalleerd. Dit is een initiatief van Platform Duurzaam Montfoort en Linschoten.

Jeugdklimaatteam Montfoort - Oud Montfoort

Het Jeugdklimaatteam van Montfoort op pad

Blijf verbonden

Ontvang 6x per jaar onze nieuwsbrief.