Stadsmuseum Montfoort wint Erfgoedvrijwilligersprijs van € 5.000

Stadsmuseum Montfoort wint Erfgoedvrijwilligersprijs van € 5.000

8 dec. 2021

De erfgoedsector in het zonnetje

In een spannende finale heeft Stadsmuseum Montfoorts de tweede prijs gewonnen bij de verkiezing Erfgoedvrijwilligersprijs 2021. Het levert de jonge stichting een bedrag van € 5.000 op. De prijs is door de minister van OC&W ingesteld om vrijwilligers in de erfgoedsector in het zonnetje te zetten.

De juryvoorzitter Kathleen Ferrier reikte namens minister Van Engelshoven van het ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de prijs uit. De winnaar ‘Helden van Vele Handen’ met maar liefst 20.000 vrijwilligers kreeg de meeste stemmen van het publiek. Deze organisatie helpt al meer dan 10 jaar met het digitaal ontsluiten van archieven voor het grote publiek en ontving de hoofdprijs van € 10.000. De derde prijs ging naar ‘Bloemencorso Sint Jansklooster’.

Vrijwilligers voor De Knoperij

Vrijwilligers voor stadsmuseum De Knoperij

Beste van de 50 inzendingen

De voorzitter van de jury Kathleen Ferrier: “Bij de vrijwilligers van het stadsmuseum De Knoperij viel de diversiteit van de groep op. De groep slaagt er zeer goed in om de kennis van het cultuurhistorisch erfgoed van generatie op generatie over te dragen en is erg creatief omgegaan met de museum activiteiten in de corona-periode.”

Een onafhankelijke jury had moeite om uit de 50 inzendingen drie teams te nomineren voor de finale. De kwaliteit van de inzendingen was erg hoog en uiteenlopend.

Voorzitter Lex van Wijk van de Stichting Oud Montfoort is supertrots op alle vrijwilligers: “Deze dag is een hoogtepunt in onze nog korte geschiedenis. En een grote pluim voor onze vrijwilligers. De helft van de prijs zal worden besteed aan kennisoverdracht in het vrijwilligerswerk. Van de andere helft willen we graag een knopendraaiersbank ontwikkelen zodat iedereen in het stadsmuseum zelf een benen knoop kan maken”

Blijf verbonden

Ontvang 6x per jaar onze nieuwsbrief.