Smallfilm Bolex Camera (Wikipedia)

Hans Bruijnel laat smalfilm fragmenten na

25 mrt. 2024

Een bekende verschijning

Hans Bruijnel was een bekende verschijning in Montfoort. Hij overleed in oktober 2023. Hans was o.a. bekend van zijn bijdragen aan de Oud-Montfoort-avonden in Sint Jozef. Daar toonde hij de films die zijn vader, Adriaan Bruijnel in de vijftiger- t/m de zeventiger-jaren maakte. Die films (en soms foto’s) stonden nog op 8 mm filmrol en moesten dan eerst gedigitaliseerd worden. Veel werk, waar Hans zelf niet goed in was, maar hij kreeg wel hulp daarbij.

Hans Bruijnel liep ook zeer regelmatig binnen bij De Knoperij. Hij wist welke tentoonstelling dan liep en meldde dan dat hij nog wel foto’s had.

Het duurde vaak even, maar meestal kwam hij met enkele foto’s aan. “Die zijn later voor jullie hoor,” zei hij dan, “maar ik moet het wel nog aan de familie vragen.” Kennelijk heeft hij dat gedaan, want na zijn plotselinge overlijden werden we benaderd door de familie.

Unieke smalfilm fragmenten

De Stichting Oud Montfoort is nu in het bezit van heel veel, vaak korte, smalfilmfragmenten. Het nadeel daarvan is dat je niet kan zien wat er op staat, tenzij je ze projecteert. We moeten dus afgaan op wat er op het betreffende doosje staat. Pas als we de filmfragmenten kunnen projecteren, kunnen we de inhoud zien en beoordelen en vervolgens digitaliseren. Veel werk waar we zelf niet goed in zijn.

Help ons hiermee

SOM is dus op zoek naar hulp en/of financiën om dit voor Montfoort unieke materiaal te kunnen ontsluiten.

Bent u er handig mee, of wilt u financieel bijdragen aan het behoud van deze smalfilm fragmenten? Steun ons.

Blijf verbonden

Ontvang 6x per jaar onze nieuwsbrief.