Expositie van de Keizerstraat in vroegere tijden
1 jul. 2024
Het Keizerstraatlied
In de maanden februari tot en met juni was er in Stadsmuseum De Knoperij een expositie te zien van de Keizerstraat in Montfoort.
Tijdens de inventarisatie in de Oudheidskamer liep het expositiecomité tegen het Keizerstraatlied aan. Een lied gemaakt in 1945 waarin alle toenmalige bewoners van de Keizerstraat worden bezongen. Dat bracht het expositiecomité op het idee om de Keizerstraat met haar panden en markante bewoners eens in het zonnetje te zetten.
De Keizerstraat in vroegere tijden
Van Lapstraat naar Keizerstraat
Het is niet helemaal zeker waar de naam Keizerstraat vandaan komt. Pas in de 17e eeuw komt het in de archieven voor. Daarvoor heette het Lapstraat. Het zou goed kunnen dat de straat is genoemd naar Keizer Karel V. De oostkant van de Keizerstraat bestond lange tijd voor een flink deel uit pakhuizen, omdat de achterzijde aan de Haven lag. Nu is het een echte woon-winkelstraat.
De kadastrale kaart van 1832 laat ons mooi zien welke families in deze straat woonden en wat hun beroep was. Opvallend is dat bijna alle namen nog steeds bekende Montfoortse familienamen zijn.
Het Montfoortse postkantoor in de Keizerstraat
Karakteristieke Keizerstraat bewoners
De expositie neemt u mee naar markante bewoners van de Keizerstraat. Veel oude panden zijn in de afgelopen eeuw gesloopt. Daarmee is het karakter wel veranderd. De bijzondere bewoners zijn gebleven en geven genoeg voer voor een interessante expositie.
Wat te denken van garagebedrijf Van Jaarsveld die in de Keizerstraat startte, Dolderman van Kortenhof, Rutges, van der Wijngaard, Wensing en Jacob en Sientje Kijzer? Stuk voor stuk goed voor mooie verhalen. De expositie liet niet eerder getoond beeldmateriaal zien. Er kwamen veel bezoekers op af, zowel uit Montfoort als toeristen die een dag besteedden in Montfoort.
Novalux in de Keizerstraat
Blijf verbonden
Ontvang 6x per jaar onze nieuwsbrief.