De brug is terug in Montfoort

Expositie: De brug is terug

18 apr. 2023

De IJsselbrug is na renovatie weer terug in Montfoort

Stadsmuseum De Knoperij houdt ervan om in te spelen op de actualiteit als het om geschiedenis van de stad gaat. Maandenlang moest Montfoort de IJssel oversteken over de hulpbrug, want de IJsselbrug werd gerenoveerd. Het brugdek is inmiddels terug, de verhoogde leuningen en het nieuwe veiligheidsgaas zitten eraan. Gepland is dat 18 mei de brug weer open gaat voor het verkeer.

Stadsmuseum De Knoperij vond dat een goede gelegenheid om nog eens in de geschiedenis van de brug te duiken. Op de oudste gravures van de stad staat een vaste brug afgebeeld met 2 bogen. Op enig moment is deze vervangen door een ophaalbrug. Dit moet voor de drukke scheepvaart een hele verbetering zijn geweest. In 1893 maakte de ophaalbrug plaats voor de draaibrug. De brug werd bediend door de brugwachter die ernaast woonde.

Samensteller van deze extra tentoonstelling Lex van Wijk : “Oudere inwoners van Montfoort herinneren zich nog de brugwachter die met een zwengel, ergens boven het draaipunt van de brug, de brug opende en weer sloot: het was zwaar werk! Eerst werd het brugdek omhoog gedraaid en daarna werd deze open gedraaid.”

De IJsselbrug in Montfoort 1970-1980

De IJsselbrug in Montfoort, periode 1970-1980

Laatste renovatie in 1982

Oudere inwoners herinneren zich nog de grote renovatie in 1982. Ondertussen nam de beroepsvaart nam af, de recreatieve vaart toe, de technische mogelijkheden namen ook toe en menskracht werd te duur. De brugwachter werd vervangen door bediening op afstand, vanuit Vreeswijk.

Iedereen zag het achterstallig onderhoud, bij de brug en het brugwachtershuisje. Lang kreeg onze brug geen prioriteit, maar, eindelijk, in 2022 was het zover. Er werd besloten de brug tijdelijk weg te halen en in een loods op een scheepswerf helemaal op te knappen. Op 22 oktober zweefde ‘de oude dame’ aan takels door de lucht en ging met een dieplader naar haar hersteloord.

In de winter werd er in Montfoort gewerkt aan de fundering, de kademuren, het remmingwerk en alles wat verbeterd moest worden. Op 25 februari j.l. werd onze brug weer teruggeplaatst, maar nog niet geopend. Alle elektrische voorzieningen moesten nog aangebracht worden. Dagelijks wordt er nog aan de brug gewerkt en in mei van 2023 is de binnenstad van Montfoort weer verbonden met ‘de overkant’.

Blijf verbonden

Ontvang 6x per jaar onze nieuwsbrief.