Boek over steen- en pannenbakkerijen in Woerden en Montfoort - Oud Montfoort

Boek over steen- en pannenbakkerijen in Woerden en Montfoort

6 nov. 2023

Stenen muren, harde daken

‘Stenen muren, harde daken’ is de titel van het boek van de hand van Jan van Es. Het is alweer de 45e uitgave in de reeks Stichts-Hollandse Bijdragen van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging.

Van de 7 steenfabrieken die Montfoort ooit rijk was, resteert alleen nog de steenovenschuur en bazenwoning IJsseloord op Willeskop en enkele directeursvilla’s. De dakpannenfabriek BMI Monier in Woerden draait nog steeds.


Klei wordt aangevoerd met de vletschuit - Oud Montfoort

Klei wordt aangevoerd met de vletschuit

Diverse steenplaatsen

Het boek vertelt over het werk in de steen- en pannenindustrie vanaf de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Diverse steenplaatsen, gevestigd op Willeskop, Heeswijk en Mastwijk in Montfoort worden belicht.

Ook wordt duidelijk dat veel klei uit de omgeving van Montfoort afkomstig was. Dat is in het landschap nog goed te herkennen. Voor het afgraven had je overigens wel een vergunning nodig van het waterschap. Als teveel klei zou worden afgegraven, was er immers een risico dat de dijken konden breken.

Steenfabriek Willeskop - Oud Montfoort

Steenfabriek Willeskop

Slechte arbeidsomstandigheden

Het werken in deze industrie was lichamelijk zwaar en de werkdagen waren lang. De arbeidsomstandigheden waren ronduit slecht. Kinderen en vrouwen werkten gewoon mee. Omdat het seizoenswerk was zaten veel arbeiders in de winter thuis.

De uitgave omvat veel oud beeldmateriaal, maar ook nieuwe foto’s van de hand van documentaire fotograaf Aart Sliedrecht.

Het boek kost 20 euro en is verkrijgbaar bij stadsmuseum De Knoperij in Montfoort.

De bijzondere spantenstructuur van de steenovenschuur IJsseloord - Oud Montfoort

De bijzondere spantenstructuur van de steenovenschuur IJsseloord

Blijf verbonden

Ontvang 6x per jaar onze nieuwsbrief.