Onderweg in Montfoort met de familie Van Aelst ca 1884 had de eerste Omnibus vanuit Montfoort - Stichting Oud Montfoort

Expositie: "Onderweg in Montfoort"

‘Onderweg in Montfoort’ is de titel van de nieuwe expositie in het stadsmuseum. Het verhaalt over het vervoer van mensen en goederen door de tijd heen. En daar is veel over te vertellen en te laten zien.

Waar eerst het vervoer meer over water ging, omdat de wegen soms onbegaanbaar waren, veranderde dat met de komst van de bus, de vrachtwagen en de auto en de verbetering van de wegen aan het begin van de 19e eeuw.

Hollandse IJssel als A12
De Hollandse IJssel was eeuwenlang eigenlijk de A12 voor Montfoort, de hoofdverbinding West-Oost. Er waren, vanaf Onder de Boompjes, geregelde afvaarten naar diverse grote plaatsen volgens een nauwkeurig schema. De Estafette was de laatste regulieren passagiersboot.

Gezicht op Onder de Boompjes, de Hollandsche IJssel en de IJsselkade in 1920 - Stichting Oud Montfoort

De expositie laat zien hoe de ontwikkeling van het busvervoer was. Eerst was er de Omnibus en later de bus van P. van Rossum en (Blom en) Zanen. Recenter is de periode met de gele bussen van de VAGU.

Namens het expositieteam vertelt Peter Versloot: “Het is nauwelijks voor te stellen dat de bus tot de aanleg van de Provinciale weg midden door het stadje Montfoort reed. Daarna reed de bus tot De Plaats de stad in en keerde daar om. Een flinke klus zonder stuurbekrachtiging”

Vrachtvervoer
Vrachtvervoer is altijd belangrijk geweest in Montfoort. De expositie toont foto’s van het vrachtvervoer van o.a. Van der Does, Vreeswijk maar ook van de Vier Gemeenten en natuurlijk de geschiedenis van Inter Rutges.

De twee carrosseriefabrieken die Montfoort rijk was, Domburg en Van Rooijen komen ook aan bod.

Peter Versloot ”Uit de schatkamer van de Stichting Oud Montfoort (SOM) zijn tal van bijzondere voorwerpen over vervoer gehaald en tentoongesteld. Uit de beeldcollectie van de SOM zijn zo’n 100 afbeeldingen te zien. Iedereen heeft met vervoer te maken. Veel mensen zullen hier herinneringen aan hebben. Ik nodig de mensen uit om te komen kijken.“

Onderweg in Montfoort met de familie Van Aelst ca 1884 had de eerste Omnibus vanuit Montfoort - Stichting Oud Montfoort

Details

Wanneer

1 juli 2024 - 15 oktober 2024

Waar

Stadsmuseum De Knoperij
Keizerstraat 25 in Montfoort

Blijf verbonden

Ontvang 6x per jaar onze nieuwsbrief.