Nieuwe expositie Stadsmuseum De Knoperij: ‘Antonius’ – ouderen- en wezenzorg

Het expositieteam van het museum wilde een vervolg geven op de succesvolle expositie ‘Ziek, Zwak … Zorg’ begin 2022. De ouderenzorg in Montfoort was nog niet aan bod geweest en daarover is veel te vertellen. Het huidige Antoniushof kent een rijk verleden. Hoe is de ouderenzorg in de loop der tijd veranderd? En wat is nog net als vroeger?

Dit en nog veel meer is te zien in de nieuwste expositie in De Knoperij. Daarvoor is in de archieven van het Antonius gedoken. Het onderzoeksteam is ook op bezoek geweest bij het kruisherenklooster in St Agathe in Limburg. Hier liggen de archieven van (o.a.) de Zusters van de Choorstraat waar het Antonius Gesticht, zoals het toen nog heette, onder viel.

Er kwamen veel foto’s boven water, bijzondere personen en verhalen. Uit de oudheidkamer zijn voorwerpen gehaald uit die tijd, die de etalages nu vullen. In de Knoperij is het interieur van een kamertje uit het pension nagebouwd.

Ook aan de zorg voor de wezen wordt aandacht besteed. Er gebeurde veel goeds. Wezen werden vaak goed opgevangen en moesten een vak leren. Heel bijzonder: de textielwerkgroep kleedde twee poppen aan in de 17e eeuwse kleding van de Montfoortse weeskinderen.

Stadsmuseum De Knoperij aan de Keizerstraat 25 is geopend op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur, op zaterdag van 10-16 uur en op afspraak.

De toegang tot het museum aan de Keizerstraat 25 is gratis en de expositie duurt tot februari 2023. Daarnaast is er de gasttentoonstelling van 2 Montfoortse kunstenaars: ‘glas in lood’ van Meja de Gelder en uiteenlopende werk van Hans Bulder.

Meer info op www.oudmontfoort.nl