Middeleeuws chirurgijn Wiel houdt spreekuur in stadsmuseum De Knoperij

Bijzonder bezoek in stadsmuseum De Knoperij in Montfoort. Chirurgijn Wiel met zijn middeltjes en geheime recepten uit de Middeleeuwen houdt spreekuur in het museum ter gelegenheid van de nieuwe expositie “Ziek, zwak, …. Zorg”. Een afspraak maken is niet nodig.
De chirurgijn geeft zijn advies aan iedereen met kwalen die langskomt en heeft een schat aan medische kennis van eeuwen geleden.
De huidige expositie wordt goed bezocht en laat de ontwikkeling zien van de zorg in de afgelopen eeuwen. Er is uitgebreid aandacht voor de besmettelijke ziekten van toen. Hoe ging men daarmee om ? Werden de mensen toen ook geïsoleerd en waar deed men dat ? Er zijn vele voorwerpen te zien die de doktoren in het verleden gebruikten en waar we ons over kunnen verbazen.
Speciale aandacht is er voor IJsbrand van Diemerbroeck (1609–1674). Bij weinig mensen is bekend dat deze zeer beroemde dokter, de zoon van een burgemeester, uit Montfoort kwam. Dankzij zijn kennis en kunde is de pest voor een belangrijk deel ingedamd. Hij werd later hoogleraar en genoot en geniet nog steeds groot aanzien.
Chirurgijn Wiel houdt spreekuur op woensdagmiddag 16 maart en vrijdagmiddag 25 maart van 14-16 uur en op zaterdag 2 april van 11-12.30 uur.
Op zaterdag 2 april om 13.30 en om 14.30 uur is er een lezing over IJsbrand van Diemerbroeck.

Stadsmuseum De Knoperij, gevestigd Keizerstraat 25, heeft tegelijkertijd haar openingsdagen uitgebreid van 3 naar 4 dagen per week: woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag tussen 12.30-16.00 uur en op zaterdag van 10-16 uur.
De expositie duurt tot 21 mei 2022. Daarnaast is de gasttentoonstelling “25 jaar Marcello” nog enkele weken te zien.

Chirurgijn Wiel
IJsbrand van Diemerbroeck (1609–1674)