Expositie: “Langs de IJssel”

De Hollandsche IJssel is eeuwenlang de levensader van de stad geweest. Het was immers aan een strategische plek aan de IJssel dat Montfoort er werd gesticht door de bisschop van Utrecht.

Het grootste deel van het vervoer van goederen vond de eerste eeuwen over het water plaats. De IJssel zorgde voor de handel, het vervoer van mensen en bedrijvigheid. Naast de IJssel liep het jaagpad waar paard- en menskracht de zware ladingen door de IJssel trokken.

Wist je dat Montfoort in de 18e eeuw al een populair uitje was in Amsterdam? Je kon er een boot boeken die je in 8 uur naar Montfoort bracht. Dat was mogelijk dankzij de gegraven Montfoortse vaart naar Linschoten en de verdere verbinding via de Grecht en de Amstel. Er waren in Montfoort schippersfamilies en jagersfamilies die van generatie op generatie voor het vervoer zorgden. In de laatste 150 jaar zien we de opkomst van de steenindustrie en later de veevoederbedrijven.

Inwoners leerden in het steeds viezere water zwemmen totdat er een echt zwembad kwam: Het inmiddels zeer geliefde Knopenbad.

In de afgelopen tientallen jaren verdween de beroepsvaart en maakte plaats voor pleziervaart. Nog steeds komen de ‘bootjesmensen’ graag naar Montfoort. Ze leggen er een paar dagen aan en genieten van de sfeer, de historische binnenstad en de goede restaurants.

Kom naar de Knoperij en bezoek de tentoonstelling over 1000 jaar wonen en werken “Langs de IJssel”. Te bezoeken tot medio september