Nieuwsbrief 8

In dit nummer
1. Vier maanden hard werken
2. Een nieuwe naam
3. Een stille opening
4. De eerste exposities
5. Een Toeristisch Informatie Punt (TIP)
6. Opnieuw een decorandus binnen SOM
7. Een artikel in Heemtijdinghen

Vier maanden hard werken

Op 5 februari krijgen we de sleutel. We beginnen met opruimen, met wegdoen wat weg kan en met het verzamelen van materialen die we kunnen gebruiken. Van plafondtegels uit Kerkelijk Centrum De Rank tot een keukenblok uit het DoeMeeHuis van SWOM. Wat een hulp krijgen we van alle kanten!
Onder de bezielende leiding van Peter Gruters blijft de gang er goed in. Peter is een technische alleskunner en als hij het niet weet, kunnen we een beroepd doen op Gerard Janmaat. Zo vormen we een uniek team.

Geleidelijk krijgt de ruimte steeds meer vorm: er komt een een egale achterwand voor de tijdlijn van Montfoort met wandschildering, een keukentje en we maken een een toilet. Daarnaast wordt er gebikt om de 200 jaar oude muur onder oud pleisterwerk vandaan te halen. Het plafond met verlichting wordt in orde gemaakt en er wordt geschilderd en gepoetst aan de ramen en de vloer.

Over de wandschildering schreven we al eerder. Voorzitter Lex van Wijk schilderde in 150 uur de skyline van Montfoort zoals dat er uitgezien kan hebben rond het jaar 1650.

Via vrijwilligers, oproepen op Facebook, schenkingen van betrokken Montfoorters, maar ook via de kringloopwinkels en Marktplaats komen er tafels, stoelen, vitrinekasten en wat al niet meer. Er kan ingericht worden!

Een nieuwe naam

Eerst was het de winkel van Kortenhof, ook wel ‘De Vink’ genoemd (De Eerste Vlucht Is Naar Kortenhof). Later werd het Blokker en Blokker werd Daags …. Dit bleef de naam tot de heer Janmaat het pand kocht.
De heer Janmaat, de nieuwe eigenaar begon met verbouwen. Zeven appartementen en een winkelruimte. Een winkelruimte die leeg bleef staan tot de Stichting Oud Montfoort (SOM) de ruimte mocht gaan gebruiken. Na lang denken en na vele afgekeurde namen kreeg de winkel weer een nieuwe naam: De Knoperij. Op de foto bevestigt Peter Gruters net het nieuwe naambord op de gevel.

‘De Knoperij’ verwijst in de eerste plaats naar het ambacht waar Montfoort bekend om staat: de knopenmakerij. Montfoort kent al vele namen met het woord ‘knoop’ er in: Denk aan het Knooppunt, het Knopenbad, de Knopentuin en Les Boutonniers die het carnaval vorm geven in Knopengein …
Aan dit rijtje wordt deze naam dus toegevoegd. Maar De Knoperij duidt ook een verbinding aan. In De Knoperij komen niet alleen ‘Toen en Nu’ samen, maar ook kunst en cultuur, jong en oud en toerist met bewoner: De Knoperij verbindt!
En leg je een knoop, in je zakdoek bijvoorbeeld, dan wil je herinnerd worden. In de Knoperij wordt je herinnerd aan het boeiende verleden van Montfoort.

Een stille opening

Hoe graag hadden we een opening gehad met een lint en schaar, knallende kurken, muziek en veel genodigden … Maar helaas, corona maakte dat we het bescheiden moesten houden. Die genodigden komen nu later, in kleine groepjes. Op 5 juni was het zover en gingen we stilletjes open. Geen lint, geen muziek, maar toch …
Onze eerste officiële gasten waren Gerard en Petra Janmaat, de eigenaren van het pand en de afgelopen maanden onze steun en toeverlaat. Voorzitter, Lex van Wijk, heette deze eerste bezoekers van harte welkom. En toen knalde er toch een kurk en er waren bloemen.

Gastvrouw of -heer worden?
De Knoperij is open op woensdagmiddag van 13 tot 16 uur en op vrijdag en zaterdag van 10 tot 16 uur. Met meer vrijwilligers kunnen we vaker open. Lijkt het u leuk om mensen te ontvangen en iets te vertellen over de geschiedenis van Montfoort? Kom dan eens langs en proef de sfeer. We hebben een leuke ploeg vrijwilligers (ca. 20) en breiden graag nog wat uit.

De eerste exposities

De opening van De Knoperij was aanvankelijk gepland voor eind april / begin mei. De openingsexpositie zou dan gaan over 75-jaar bevrijding. Corona gooide echter roet in het eten en de hele verbouwing was ook wel meer werk dan we in eerste instantie dachten. Door corona ging de viering van 75 jaar bevrijding op veel plaatsen niet door. Zonde van al het werk. Door een ‘etalage-expositie’ in te richten kon SOM toch aandacht besteden aan deze viering en tegelijkertijd doorwerken om het pand klaar te maken voor de opening.

Na deze etalage-expositie moest er even heel hard gewerkt worden aan het vervolg: Montfoort door de eeuwen heen. Ans van Vliet en Hetty Elzas, ondersteund door Peter Versloot, moesten alle zeilen bijzetten om de nieuwe expositie op tijd klaar te hebben. En het is hen gelukt!

De Knoperij is open en biedt verschillende dingen aan. Op deze foto, genomen vanaf het Havenbrugje, een beeld van de openingsexpositie: ‘Montfoort door de eeuwen heen’. Op veertien panelen, in enkele vitrines én op de tijdlijn wordt de geschiedenis van Montfoort in grote lijnen verteld. Ze is deels van buitenaf te zien, maar pas echt te beleven als u binnen komt om alle panelen en vitrines te bekijken. Vooral in de vitrines komen de museale schatten prachtig tot hun recht. En als het rustig is dan vertellen onze vrijwilligers er graag het bijbehorende verhaal bij!

Een deel van De Knoperij is bestemd voor meer hedendaagse zaken die met kunst en cultuur in Montfoort te maken hebben. De aftrap is voor een tiental kunstenaars van het Montfoorts Kunstenaars Collectief (MKC). Zij exposeren schilderijen en beelden die een relatie hebben met Montfoort. Te koop voor redelijke prijzen en met uw aankoop steunt u ook nog eens de Stichting Oud Montfoort. Op de foto ziet u enkele schilderijen van het natuurgebied Willeskop van de hand van Carolien Hoogstrate. Deze komen prachtig uit op de oude muur die bewaard is gebleven.

In het midden van De Knoperij vindt u de ‘museumwinkel’. Een tafel vol met boeken over de historie van Montfoort, kunstzinnige souvenirs en streekproducten.
Rechts op de achtergrond ziet u het grote scherm van 70″. Hierop kunnen we video’s en dia’s laten zien. Ook scholen zijn straks welkom. Het grote scherm is lokaal gekocht, zoals bijna alles wat we hebben aangekocht.
Op dit moment tonen we een presentatie op basis van de afbeeldingen uit het Jumbo verzamelalbum. Van dit album zijn in De Knoperij nog enkele complete exemplaren te koop.

Wist u dat u met zowel aankopen uit de museumwinkel als met een aankoop van een kunstwerk de Stichting Oud Montfoort steunt? Een deel van de opbrengst is namelijk voor de SOM!

Dank!

We zijn veel dank verschuldigd aan onze sponsoren, maar ook aan diverse Montfoortenaren die desgevraagd of spontaan hulp aanboden. Dankzij hun hulp konden we De Knoperij realiseren.

We hebben een mooi bord laten maken en opgehangen in De Knoperij om de grote sponsoren in het zonnetje te zetten.

Binnenkort staan alle sponsoren op onze website.

Na deze fantastische start willen we door gaan en blijvend van betekenis zijn voor Montfoort. Zowel voor de bewoners als voor de bezoekers of toeristen. Graag verwijzen we ook naar de plaatselijke restaurants, winkeliers of adviseren we over overnachtingsmogelijkheden en leuke uitstapjes in en rond Montfoort.

En om daadwerkelijk door te gaan hebben we ook na deze opening uw financiele steun nodig. Wordt daarom sponsor met een jaarlijkse bijdrage als u een bedrijf heeft of Vriend (donateur) als u als particulier ons een warm hart toedraagt.

Bedrijven informeren naar de mogelijkheden via info@oudmountfoort.nl of tipmontfoort@gmail.com. Bellen kan ook: 06-8286 3765 (TIP) of 06-2242 7484 (SOM)

Wilt u Vriend worden. In De Knoperij liggen aanmeldkaarten of u meldt u aan via onze website www.oudmontfoort.nl Liever per telefoon? 06-2242 7484

Toeristisch Informatie Punt

Bij binnenkomst, komt de bezoeker eerst bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP). Dit is een samenwerkingsproject van de Winkeliersvereniging Montfoort en SOM. Hier wordt u welkom geheten, lopen we het coronaprotocol door en wordt u de weg gewezen. De bezoekers van buiten, maar natuurlijk ook onze eigen inwoners, kunnen hier informatie krijgen over winkels, restaurants en overnachtingsmogelijkheden. Daarnaast zijn er ook diverse wandel- en fietskaarten of wandel- en fietsroutes beschikbaar.
TIP heeft ook een telefoonnummer: 06-8286 3765 E-mail: tipmontfoort@gmail.com

Evacués in Montfoort (1940)

In het najaar van 2019 kreeg SOM een verzoek van de redactie van Heemtijdinghen. Heemtijdinghen is het kwartaalblad van de SHHV (Stichts Hollandse Historische Vereniging). In dit jaar van 75 jaar bevrijding wil de redactie van Heemtijdinghen verhalen vertellen over de oorlogstijd. Ook een verhaal uit Montfoort was zeer welkom. Een werkgroepje van SOM ging aan de slag en produceerde een indrukwekkend artikel over de evacués uit Buren en Zoelen e.o. die in mei 1940 in Montfoort en Willeskop gastvrij werden ontvangen. Dit artikel verschijnt in het juninummer. Met een vervolg over de evacués in 1945 in het septembernummer. Op de foto hiernaast ziet u een karavaan evacués op weg over de IJsseldijk.
Voor Heemtijdinghen zie ook: www.shhv.info

Steun ons!
En word Vriend! Dat kan al vanaf € 20 per jaar. Meldt u aan, bijvoorbeeld tegelijk met uw bezoek aan De Knoperij. Mailen of bellen naar Peter Gruters (penningmeester) kan ook: pcjgruters@hotmail.com / 06-1190 7746 Rekeningnummer SOM: NL70 RABO0341 5659 62

Of word Vrijwilliger! Voor meer informatie mail of bel Lex van Wijk (voorzitter): info@oudmontfoort.nl / 06-8286 3765 (tijdens openingstijden) of 06-2242 7484

Stuur deze Nieuwsbrief door aan geïnteresseerden.