Nieuwsbrief 11

Nieuwsbrief # 11 Stichting Oud Montfoort
Openingstijden stadsmuseum en TIP De KnoperijWoensdag:  van 13 tot 16 uur
Vrijdag: van 10 tot 16 uur
Zaterdag: van 10 tot 16 uur
Buiten deze tijden op afspraak (info@oudmontfoort.nl / 06-2242 7484)
In dit nummerBeleef het Boerenleven van vroegerOude Hollandse WaterlinieBezoek de museumwinkelIn november de 1000ste bezoeker?Nieuwe aanwinstenSteun ons!Wist u?AgendaGluren bij de buren
Beleef het boerenleven van vroeger
Tijdelijk geslotenLAATSTE NIEUWS
N.a.v. de persconferentie van dinsdag 3 november sluit De Knoperij voor twee weken. Hopelijk kunt u vanaf 18 november weer genieten van onze exposities en de producten van de museumwinkel.
Onderstaande Nieuwsbrief is geschreven voor dit nieuws bekend werd.
Nieuwe expositieMontfoort is als kleine stad nog altijd omgeven door boerenland: veenweidegebied met vlakke graslanden en veel koeien. In de verte rijdt een trekker. Sloten, bijna tot de einder, verdelen het grasland in percelen. En langs de weg staat de ene boerderij naast de andere. Het lijkt net of het altijd al zo was.

In De Knoperij staat de etalage vol met landbouwgereedschap uit de tijd dat heel veel nog met de hand gedaan moest worden. In de audiohoek draait een film waarop te zien is wat de boeren allemaal deden om hun land in goede conditie te houden en dus goede opbrengsten te hebben en te houden.

Elk seizoen kende z’n eigen arbeid: sloten uitbaggeren, bomen knotten, land bemesten, melken en de melkbussen in de schouw naar de boerderij varen, kaas maken, hooien en de hooiberg vullen en nog veel meer. Veel deed men met de hand en met paard en wagen.

Lees in onze expositie de verhalen van Marinus Versloot en Leen Verkaik. Bekijk de foto’s en zie de ontwikkeling van vroeger tot …. tot de mechanisatie begon.

“De tentoonstelling is prachtig,” schrijft een bezoeker in het gastenboek, “maar idealiseer het niet. Ik heb het allemaal gedaan en het was hard werken en toch armoei.”

Klein gereedschap, documenten en gewonnen prijzen vindt u in de vitrines. De expositie loopt tot en met eind december.
Binnenkort: Nieuwe gastexpositie
De Oude Hollandse Waterlinie
1672 het Rampjaar. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. De Franse legers vielen de Nederlanden binnen onder aanvoering van Koning Lodewijk XIV. Die dacht met een veldtocht dat rijke republiekje wel even te kunnen platwalsen en leegplunderen.

Op het nippertje lieten de Hollanders grote delen land (polder) onder water lopen. Hoog genoeg om geen sloot van weiland te kunnen onderscheiden, laag genoeg om met geen boot te kunnen varen. Lodewijk XIV liep vast op wat nu de Oude Hollandse Waterlinie heet. Helaas lag Montfoort aan de verkeerde kant van de linie. En dat hebben we geweten!

2022 herdenking van het Rampjaar, ook in Montfoort. Maar binnenkort al in De Knoperij een vooruitblik op die viering van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie. Van 21 november tot 8 februari 2021 te zien in De Knoperij.

Klik hier voor de website van de Stichting Oude Hollandse Waterlinie.
Bezoek de museumwinkel
Mooi assortiment streekproducten en cadeaupakketten
Wat begon met een tafel met een paar producten, is uitgegroeid tot een volwaardig assortiment van streekproducten.
Inmiddels hebben we diverse soorten sappen van Van Lint uit Blokland, de bijzondere jams van Wilma Versloot van de IJsselkade, de stroopwafels van Molen De Valk én de onvolprezen honing van Wouter Dorrestein. Wat de honing betreft, is het goed te weten dat de laatste zending van het seizoen is geleverd. Dus wilt u nog een pot zeer gewaardeerde honing?  Wees er dan snel bij.

Daarnaast verkopen we een tweetal pakketten.
Het cadeaupakket met jam voor 15 €. Dit is een echte cadeautip!. het pakket bevat een prachtig opgemaakt dienblad met enkele potten jam en leuke accessoires.
Het tweede pakket dat wij verkopen, is het Montfoort streekpakket met een bijzondere jam, een fles sap en een pot honing in een leuke verpakking voor een heel aantrekkelijke prijs van maar 10 € !
Leuk om te geven en om te krijgen.

Kortgeleden kwam de winkeliersvereniging met een sticker ‘Wees loyaal, koop lokaal’.
Dat komt goed uit, want dit geldt voor onze museumwinkel helemaal: wij hebben alleen maar lokale producten!

Graag tot ziens in onze museumwinkel.
Wees loyaal, koop lokaal
In november de 1000ste bezoeker?
De Knoperij opende haar deuren op 6 juni 2020. Geen gunstige tijd met al die coronabeperkingen. Dus we wisten niet op hoeveel bezoek we zouden kunnen rekenen. Eind oktober zijn we echter de 900 bezoekers ruim gepasseerd en nu hopen we in november de 1000ste bezoeker welkom te kunnen heten. En die ontvangt natuurlijk een verrassing.

In de grafiek kunt u zien dat het bezoekersaantal (blauwe lijn) schommelt. In de drukste week ontvingen we 73 bezoekers, in de stilste week 18. Het gemiddelde aantal bezoekers per week is ruim 40. (Groene lijn).

Waar komen onze bezoekers vandaan? Voor 73% uit Montfoort, voor 13% uit de omliggende plaatsen en de rest, 14%, uit overig Nederland: van Noord-Holland tot  Zuid-Limburg en van Friesland tot Zeeland.
Nieuwe aanwinsten
Zo wandelde Bernard de Haan De Knoperij binnen, keurig met mondmasker. Hij had gehoord van en gelezen over onze expositie over het Boerenleven. In zijn handen een ‘schoef’. Een groot mes aan een steel om de slootkanten mee bij te kunnen snijden. Koeien vertrappen de slootkant bij het drinken. Op de film in de audiohoek van De Knoperij is te zien hoe Leen Verkaik met de schoef in de weer is. Afsteken, op de kant trekken, baggeren. Zwaar winterwerk dat in deze tijd machinaal wordt gedaan.

Wij gaan niet meer met de schoef aan het werk. De schoef krijgt een plaatsje in de collectie met vermelding van de naam, de functie, de leeftijd van het voorwerp, de datum van de schenking én de naam van de schenker: Bernard de Haan.
Steun ons!En word Vriend! Dat kan al vanaf € 20 per jaar. Mail naar info@oudmontfoort.nl of neem contact op met Peter Gruters (penningmeester): pcjgruters@hotmail.com / 06-1190 7746 Rekeningnummer SOM: NL70 RABO0341 5659 62

Of word Vrijwilliger! Voor meer informatie mail of bel Lex van Wijk (voorzitter): info@oudmontfoort.nl  of bel 06-2242 7484 Er zijn verschillende taken waar we nog mensen voor nodig hebben:gastvrouwen en -heren in De Knoperij,hulp bij het inventariseren en ordenen van de collectie;hulp bij onderzoek in eigen collectie en archieven elders;administratieve hulp, ook op financieel gebied.Werktijden in overleg.
Wat we te bieden hebben: een prettige werksfeer met leuke collegae en veel voldoening.

Stuur deze Nieuwsbrief gerust door aan geïnteresseerden.
Wist u?Wist u dat we in december 2018 voor het eerst bij elkaar zaten met zes vrijwilligers?
En dat we in januari 2019 besloten om meer vrijwilligers te werven én een stichting op te richten?
Wist u dat de Stichting Oud Montfoort op 12 april 2019 is opgericht en dat we toen negen vrijwilligers hadden?
En dat het aantal vrijwilligers in 2019 opliep naar 16?
Wist u dat we van februari tot begin juni van dit jaar met een groep vrijwilligers hard werkten aan de verbouwing van het Blokkerpand in de Keizerstraat?
Bij de opening van De Knoperij, op 6 juni j.l. stond de teller al op 20 vrijwilligers.
Wist u dat er sindsdien weer vijf vrijwilligers bij zijn gekomen?
En weet u dat we nog meer vrijwilligers kunnen gebruiken? (zie ook hierboven)

Aanmelden is makkelijk: Loop even langs De Knoperij en meldt u aan. Een mailtje naar info@oudmontfoort.nl kan ook.
AgendaDoor corona kan er nog veel niet of juist aleen met mate. Maar een bezoek aan De Knoperij kan nog altijd, mits er niet meer dan 4 bezoekers tegelijk binnen zijn. Dat kan betekenen dat je soms even buiten moet wachten, maar kom gerust. Er is elke keer iets nieuws te zien.

Onze lopende expositiesTot en met 14 november: 100 jaar Ons GenoegenTot en met 2 januari: BoerenlevenVerwachtVan 21 november tot 8 februari 2021: De Oude Hollandse WaterlinieVan 8 januari tot 7 maart: Winter!
Maar helaas! Vanaf 4 november moeten we sluiten. We hopen op 18 november weer open te kunnen gaan.
Gluren bij de burenOnze buren, de Vereniging Oud Linschoten, hebben iets nieuws. Vóór corona hadden ze maandelijks op zaterdagmorgen een vaak druk bezochte lezing in de Grote Vaart. Vanaf het voorjaar lag dat stil. Jammer natuurlijk, maar daar is iets op gevonden. De reeks is weer gestart met een beperkt publiek én is opgenomen en op YouTube geplaatst. Als u de lezing over de Woerdense Koeien- en Kaasmarkt nog wilt zien, klik dan hier. U wordt verrast met een schat aan prachtige oude foto’s van Woerden!
Stichting Oud Montfoort
Opgericht 12 april 2019
www.oudmontfoort.nl  Mail: info@oudmontfoort.nl
Postadres: Kasteelplein 5, 3417 JG  Montfoort
Bezoekadres: De Knoperij, Keizerstraat 25, 3417 EA
Rek.nr. NL70 RABO 0341 5659 62
KvK: 7456 6369
Bestuur:Lex van Wijk, voorzitter, lexvanwijk@home.nlErik Vergeer, secretaris, reegrev@gmail.comPeter Gruters, penningmeester, tel. 06-1190 7746Peter Versloot, bestuurslid, tel. 06-4665 1411Charlotte Kling, bestuurslid, charlottekling92@gmail.com
Comité van AanbevelingBurgemeester P. van Hartskamp.
Oud-burgemeester  J.C. de Jong
Ondernemer W. van den Pol
Knooppunt voorzitter  Th. van Kortenhof