Nieuwsbrief – 1

Nieuwsbrief # 1 Stichting Oud MontfoortOp 12 april zaten drie vrijwilligers bij de notaris in Oudewater. Op dat moment zag de Stichting Oud Montfoort het licht. Het stichtingsbestuur bestaat uit de volgende personen:

Lex van Wijk, voorzitter, lexvanwijk@home.nl
Kees Bazuine, secretaris, kc.bazuine@ziggo.nl
Peter Gruters, penningmeester,
Peter Versloot, bestuurslid
Charlotte Kling, bestuurslid

Geschiedenis schrijven
In 1894 opende het Museum van Oudheden Montfoort op initiatief van de toenmalige Burgemeester en gemeentesecretaris. Deze laatste, de heer Stalenhoef, werkte tot ver na zijn pensioen aan dit project. In de dertiger jaren volgde een neergang en na de oorlog, in de vijftiger jaren volgde weer een opleving met een conservator en regelmatige publicaties. De heer A.C. Hellema was de laatste conservator en met zijn overlijden in 1976 werd het stil. De collectie verdween in de kelder van het stadhuis. Met de verhuizing naar het nieuwe stadhuis, verhuisde alles mee, maar weer naar een kelder. Meerdere keren probeerden vrijwilligers dat wat de Oudheidkamer was gaan heten, weer te revitaliseren, zonder succes. In de zomer van 2018 waren er nog twee vrijwilligers over. Sluiten of …
Een oproep met de open Monumentendag, vijf nieuwe vrijwilligers. Nieuwe plannen, publiciteit, voorbereiden van een stichting. Inmiddels zijn er twaalf vrijwilligers en hebben de eerste Vrienden (begunstigers) zich gemeld. Deze vrijwilligers zijn vast besloten om het deze keer te laten slagen: een eigen ruimte om de rijke geschiedenis van Montfoort te tonen. Helpt u mee?Reparatiehulp gezochtWie helpt deze kinderstoel (1750) te repareren? Wie heeft een draaibank en kan nieuwe spijlen maken. Bel Peter Gruters: 06-1190 7746OproepWie ontwerpt er een Logo voor de Stichting? Wilt u een ontwerpje maken voor een fris en dynamisch logo voor de Stichting? Doe dan mee met de Logo-wedstrijd en stuur uw ontwerp in vóór 8 juli a.s. en maak kans op een leuke prijs. Stuur in naar Peter Versloot, Miep Giesstraat 6 in Montfoort of naar paversloot@planet.nlSchenking van J. van der LindenEén van de eerste Philishavers Heeft u een voorwerp, een boek, een artikel over Montfoort? Of misschien foto’s van vroeger, oude ansichtkaarten of ander afbeeldingen? We zijn geïnteresseerd in van alles wat met (oud) Montfoort te maken heeft. Dus ook film en audio opnamens.
Elke dinsdagmorgen kunt u terecht in de kelder van het stadskantoor.
Comité van AanbevelingHet bestuur prijst zich gelukkig met een sterk Comité van Aanbeveling. Mensen die hun naam en netwerk willen verbinden aan onze organisatie. Maar vooral ook mensen die het doel van de SOM stevig ondersteunen. Stuk voor stuk personen die wat hebben met de geschiedenis van Montfoort. Zij zijn bereid  mee te denken over de koers van de organisatie en zullen af en toe met het bestuur samenkomen om te brainstormen over de toekomst van de SOM. We zijn dan ook trots dat iedereen die het bestuur heeft benaderd  “ja” heeft gezegd tegen deze rol. In het comité van aanbeveling zitten:
burgemeester P. van Hartskamp.
oud-burgemeester  J. de Jong
ondernemer W. van den Pol
Knooppunt voorzitter  Th. van Kortenhof
De eerste afspraak met het Comité van Aanbeveling is reeds gepland.
 Lentemarkt 13 april 2019Net één dag officieel Stichting, kreeg de SOM de gelegenheid zich te presenteren tijdens de jaarlijkse Lentemarkt. In het leeg staande pand van Terstal, dat we deelden met het Montfoorts Kunstenaars Collectief, werd een aantrekkelijke expositie ingericht. Het bleek een grote publiekstrekker te zijn, waarbij van de gelegenheid gebruik werd gemaakt om informatie te geven over onze wensen en plannen. Met veel enthousiaste reacties tot gevolg. Er werd hulp aangeboden en de eerste Vrienden (begunstigers) meldden zich. Hier blijkt wel uit dat de historie van Montfoort nog steeds ‘leeft’ bij veel mensen. De Stichting kijkt terug op een geslaagde expositiedag met ca. 350 bezoekers.De VitrinesIn de binnenkomsthal van het Stadskantoor staan twee vitrines. Jarenlang verzorgde Bernhard Weber de vitrines. Nu heeft hij versterking gekregen van Kees Bazuine en Peter Gruters, de bedoeling is dat er regelmatig een ander thema te zien is. Vanaf begin juni is het thema ‘Oranje voetbalt’.In mei en juni waren de vitrines gewijd aan de Tweede Wereldoorlog en meer specifiek aan de onderduikers.U kunt ons helpenDe Stichting Oud Montfoort heeft verschillende plannen.

De collectie in de kelder van het Huis van Montfoort is voor een deel geïnventariseerd. De inventarisatie moet ook nog gedigitaliseerd en gefotografeerd worden. Het doel is dat de collectie in de toekomst op internet doorzoekbaar wordt. Fijn voor scholieren en studenten die aan een werkstuk werken, maar ook fijn voor collega Oudheidkamers en musea dat zij weten wat wij hebben voor een eventuele uitwisseling. Hiervoor hebben wij vrijwilligers nodig op verschillende terreinen en ook geld om de juiste software aan te schaffen.

We willen de studies naar de geschiedenis van Montfoort toegankelijk maken en aanvullen met nieuwe verhalen. De grote geschiedenis is wel bekend, maar juist de kleine geschiedenis, het dagelijks leven. Hiervoor is bronnenonderzoek nodig. Ook daarvoor zoeken we menskracht.

We zijn op zoek naar voorwerpen en verhalen die gaan over de recente geschiedenis. Nu al krijgen we regelmatig voorwerpen, fotoboeken en verhalen. (Ook films, kaarten en audio-opnames zijn welkom.) Soms als gift, soms als bruikleen. Dat moet allemaal een plaats krijgen in de collectie. Wie wil ons daarbij helpen?

Oude voorwerpen, zoals de getoonde kinderstoel, moeten soms gerepareerd worden of zelfs gerestaureerd. Mensen met gouden handjes zouden ons daarbij kunnen helpen. Maar reparaties en restauraties kosten geld, veel geld.

We zouden graag willen laten zien wat er is. Daarvoor willen we een ruimte verwerven. Voor kopen is er héél veel geld nodig, voor huren is er maandelijks geld nodig (én de zekerheid dat we dat over een paar jaar nog steeds kunnen betalen). Er moet dan ook nog ingericht worden, het licht moet branden en de verwarming moet het doen. U begrijpt het …

En als we dan een ruimte hebben, willen we inwoners, toeristen, scholieren en andere groepen kunnen ontvangen en rondleiden. Wie vindt het leuk om met mensen om te gaan en over Montfoort te vertellen? Wie helpt ons aan audio-visuele apparatuur?

We zijn dus op zoek naar:
Vrijwilligers op allerlei terreinen
Vrienden die jaarlijks een bedrag willen schenken
Sympathisanten die op zolder of in de kelder stukken geschiedenis hebben liggen en die voor het nageslacht in brede zin bewaard willen zien
Sponsoren die eenmalige bedragen willen schenken of willen schenken in natura

Ons bankrekeningnummer is: NL70 RABO 0341 5659 62. We zijn bezig om ons voor te bereiden op de aanvraag van de Culturele ANBI-status, waardoor uw gift extra aftrekbaar wordt.
Binnenkort is onze website in de lucht en hebben we mailadressen. Voorlopig mailt u naar lexvanwijk@home.nl

Of kom op dinsdagmorgen langs bij de Oudheidkamer in de kelder van het Huis van Montfoort (melden bij de balie van de gemeente, wij halen u op).
 Steun ons!En wordt Vriend! Dat kan al vanaf € 20 per jaar. Mail of bel naar Peter Gruters (penningmeester): pcjgruters@hotmail.com / 06-1190 7746

Of wordt Vrijwilliger! Voor meer informatie mail of bel Lex van Wijk (voorzitter): lexvanwijk@home.nl / 06-2242 7484

Stuur deze Nieuwsbrief door aan geïnteresseerden.Montfoort trouwstadMontfoort zet zich op de kaart als trouwstad. Bedoeld om paren van buiten Montfoort in onze stad hun trouwfeest te laten vieren. maar Montfoorters zelf trouwen ook, al eeuwen! Daarom zijn we op zoek naar trouwfoto’s en spullen die met trouwen te maken hebben of hadden.
Rond Open Monumentendag zal ons Montfoortse thema over trouwen gaan. Wilt u ons iets uitlenen? Graag! Wij maken er met alle plezier een mooie expositie van.
Meer informatie nodig? Mail of bel met Kees Bazuine, kc.bazuine@ziggo.nl / 06-1096 6745AgendaHistorische activiteiten in Montfoort en Linschoten
juni-aug                                   Oranje voetbalt
sept-nov                                  Trouwen

SOM actief
Za. 24 aug. Van 10 tot 16 uur        Jaarmarkt Montfoort
Woe. 11 sep. 20 uur                       lezing SHHV over oud-Hollandse tegels en tegeltableaus, De Rank, Verlengde Hoogstraat 26 
Za. 14 sep. 10 – 16 uur                  Open Monumenten Dag
Do. 17 okt. 19:30 uur                      Oud Montfoort-avond in St Joseph (Cult. Montfoort)Vereniging Oud Linschoten (VOL)
Za. 8 juni                             Excursie naar Haastrecht (www.oud-linschoten.nl)
Za. 14 sep. 10 – 16 uur        Open Monumenten Dag
 Website in opbouwHieronder staat het symbool van de website. Als jonge stichting zijn we nog niet zo ver dat we al actief zijn op de sociale media. Er wordt al wel gewerkt aan een website en bijbehorend mailadres. In de volgende Nieuwsbrief hopelijk meer daarover. Wellicht hebben we over enige tijd ook een Facebook account, gaan we twitteren of hebben we iets op YouTube staan. Dan verschijnen ook de bijbehorende links.