Bernhard Weber, een bevlogen man is niet meer

Bron: Stichting Oud Montfoort

Bernhard Weber, wie kent hem niet? Sportman, hardlopen en hockey, maar vooral de laatste twintig jaar met hart en ziel verbonden aan de Oudheidkamer van Montfoort. Bernhard Weber (1941) overleed afgelopen zondag 10 februari op 78-jarige leeftijd.

Toen ik in 2018 betrokken raakte bij de Oudheidkamer van Montfoort, was het eerste contact met Bernhard. Op de expositie in de hal van het Huis van Montfoort gaf hij tekst en uitleg bij de verschillende voorwerpen. Met een grap en een plagerijtje stortte hij een woordenvloed over je uit. Maar uit die woordenvloed bleek ook dat hij wist waar hij over had.

Al snel was ik deel van de groeiende club vrijwilligers van de Oudheidkamer. En Bernhard gaf me vanaf het eerste moment het gevoel er bij te horen. Zelf bleek hij inmiddels met lichamelijke klachten te tobben. Met een onverwoestbaar optimisme bleef hij aan de gang met de oudheidkundige schatten van Montfoort. Maar hij liet ook merken dat hij zich zorgen maakte over de toekomst van zijn ‘kindje’, de Oudheidkamer.

Hij was dan ook blij dat we een stichting oprichtten en dat we actief op zoek gingen naar een eigen onderkomen. Tot het laatst had hij ideeën over exposities en over de gang van zaken binnen de stichting. Bernhard heeft het nieuws, dat de Stichting voorlopig in de Keizerstraat 25 onderdak kan krijgen, nog mee gekregen.

Hoe fijn zouden we het gevonden hebben als hij de opening, voorzien voor eind april, nog mee had kunnen maken. Hoe fijn zou het zijn geweest als hij nog had kunnen helpen met de inventarisatie van de voorwerpen in de kelder. Hij wist van bijna alles wat het was, waar het ooit voor diende en hoe het in de Oudheidkamer terecht was gekomen.

Bernhard Weber, de bevlogen man, het geheugen van de Oudheidkamer, is niet meer.

Wij leven mee met Thea, de kinderen en hun kleinkind.

Namens de Stichting Oud Montfoort,
Lex van Wijk,
Voorzitter