Vacatures SOM 2021

De Stichting Oud Montfoort (SOM) is opgericht in 2019 en beheert de museale stukken van de gemeente Montfoort. Sinds midden 2020 prijzen we ons gelukkig met een eigen onderkomen op Keizerstraat 25, waar we Stadsmuseum De Knoperij hebben gerealiseerd. Hier wordt het verhaal van Montfoort verteld en vind je de geschiedenis in de vorm van een 10 meter lange tijdlijn en een grote muurschildering. Er zijn permanent tentoonstellingen van de SOM, maar ook bieden we ruimte aan gastexposities. Er is een streekproducten winkeltje, een ontmoetingstafel en een uitgebreid Toeristisch Informatie Punt (TIP).

Bij de SOM draait het om de vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat er wordt geïnventariseerd, dat er exposities zijn, dat de winkel open is, dat er een website is en er allerlei activiteiten georganiseerd kunnen worden. Vrijwilligers leren zelf meer van de geschiedenis van Montfoort of van een bepaald vakgebied. We zijn trots op hen. We tonen onze waardering door hen periodiek mee te nemen voor een leuke avond of we bezorgen een leuke verrassing.

Door de groei van de activiteiten zijn we op zoek naar een aantal extra vrijwilligers:

Gastvrouw/gastheer in het museum: je ontvangt de bezoekers en bent hun vraagbaak. De geschiedenis van Montfoort en het toerisme hebben je interesse. Tijdsbeslag in overleg, plm 3 uur per week of om de week.

Penningmeester. We zoeken iemand die het leuk vindt ons het overzicht te bieden in onze financiële zaken en die periodiek het bestuur daarover rapporteert. Tijdsbeslag 1 uur per week.

Fotografen/filmers. We willen graag een deel van onze collectie van duizenden items met foto/video op de website zetten. We beschikken over professionele apparatuur. Tijdsbeslag: een avond/dagdeel per week of twee weken.

SOM gaat binnenkort over op een registratiesysteem, Collectiebank, waarbij we foto’s/films van voorwerpen en documenten ook op onze website kunnen plaatsen. Hiervoor zoeken we vrijwilligers die op basis van door ons aangeleverde gegevens foto’s en beschrijvingen invoeren in het nieuwe systeem. Dit kan zowel in ons depot, in De Knoperij als van huis uit gebeuren.

Onderzoekers, mensen die het leuk vinden om archieven door te pluizen, bijvoorbeeld rond het thema van een geplande expositie. Die archieven zijn deels in eigen bezit, deels via internet te doorzoeken en deels ga je op bezoek bij het RHC in Woerden of in Het Utrechts Archief.

Expositie medewerkers. Je bent creatief en denkt mee over de inrichting van een nieuwe expositie. Tijdsbeslag: Elke 2 maanden enkele dagdelen.

Medewerkers textiel werkgroep of inventarisatie werkgroep. We zoeken versterking bij het inventariseren in het depot en hulp bij het uitzoeken van de antieke kleding in ons depot.

Bij ons zijn alle vrijwilligers welkom. Het is wel belangrijk dat je interesse hebt voor de geschiedenis van Montfoort en dat we op je aan kunnen. .

Als je geïnteresseerd bent in één of meer van bovenstaande activiteiten, dan nodigen we je graag uit om te reageren. Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met de voorzitter, Lex van Wijk, telefoon 06-22427484.
Je kunt ook per mail of schriftelijk reageren op info@oudmontfoort.nl of schrijven naar Stichting Oud Montfoort, Keizerstraat 25, 3417 EA Montfoort