Tegels en tegeltableaus in huizen en boerderijen

Een lezing door Herbert van den Berge

Op woensdag 11 september organiseert de Stichts-Hollandse Historische Vereniging in samenwerking met de Stichting Oud Montfoort een lezing over oude tegels en tegeltableaus zoals die nog te vinden zijn in historische panden. Tegeltjes roepen gauw een gevoel van nostalgie op en worden ook vaak snel gezien als ‘antiek’. Ze bestaan in talloze:

  • soorten
  • maten
  • kleuren
  • afwerkingen.

Naast vele losse tegels zijn er verzamelingen die samen een intacte wandversiering vormen. Anderen zijn ingelijst als ware het een schilderij. De afgebeelde onderwerpen variëren van planten en dieren tot lokale bezienswaardigheden. Uiteraard zijn er ook tegels met gezegden en bijbelse spreuken en tegels die zijn gemaakt om jubilea van bedrijven, verenigingen en prominente personen te vieren.

Iedereen is van harte welkom op woensdag 11 september aanstaande, om 20.00 uur in De Rank, Verlengde Hoogstraat 26, 3417 EK Montfoort. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Achtergrondinformatie

Onderzoek

Vanaf circa 1600 werden tegels voor huizen en boerderijen beschouwd als een nuttig en goed bouwmateriaal, met tal van voordelen. Bovendien bood het gebruik de mogelijkheid om prachtige versieringen aan te brengen. De uitgebreide wijze van betegelen van schoorsteen-achterwanden, plinten en kelderbetegelingen neemt in Nederland duidelijk af tegen het einde van de 19e eeuw, maar gaat zeker niet volledig verloren.

In het afgelopen half jaar hebben Herbert van den Berge en Kees Bazuine, vrijwilliger van de Stichting Oud Montfoort, gezocht naar plaatsen in het veenweide gebied, waar nog tegels en tegeltableaus aanwezig zijn. Dit zal voor deze lezing vooral worden toegespitst op vondsten gedaan in de oude gemeente Montfoort. We horen en zien wat de zoektochten hebben opgeleverd. Ook worden lijnen naar tegelbakkerijen, fabricageprocessen en tegelschilders gelegd.

Over de spreker

Hertbert van den Berge (Bergambacht) is een toonaangevend expert op het gebied van tegels op wanden, tableaus en dergelijke. Hij is auteur van verschillende boeken over bijzondere tegelverzamelingen.

Beeldmateriaal

In 1894 werd in het Oude Stadhuis van Montfoort deze renaissance-schouw geplaatst,
met tegels afkomstig uit het Rijksmuseum. (Foto: Kees Bazuine.)