Nieuwe expositie Stadsmuseum De Knoperij: “Ziek, zwak, …. Zorg”

In de corona pandemie ontstond bij de Stichting Oud Montfoort het idee om de zorg centraal te zetten in een volgende expositie. Hoe was de verschillende types zorg vroeger geregeld ? Welke besmettelijke ziekten had je toen ? En hoe ging men daar toen mee om ? Hoe werd voor de ouderen en gezorgd en voor de wezen ? Maar ook, hoe was de zorg voor de pasgeborenen? Met deze vragen werd in de geschiedenis van Montfoort gedoken.

Het expositieteam onder leiding van Lex van Wijk verdiepte zich in de archieven. Er kwamen bijzondere verhalen naar boven.

Lex: “Epidemieën als corona waren er vroeger ook. Wat te denken van de pest, de cholera, lepra of hondsdolheid ? De omstandigheden waren eeuwen geleden natuurlijk een stuk onhygiënischer. Het was niet makkelijk om iemand bij een besmettelijke ziekte goed te isoleren, maar ze deden wel erg hun best. In de expositie wordt verteld hoe het stadsbestuur dit regelde. Montfoort had zelfs een eigen ziekeninrichting daarvoor aangewezen. Waar dat was ? Dan moeten de mensen zelf komen kijken bij de expositie”

Lid van het expositieteam Ans van Vliet was vroeger zelf wijkverpleegkundige en stelde spullen uit haar opleidingstijd beschikbaar. Ans: ” Oudere mensen kennen de verhalen nog van zuster Boonzaaier, die in haar grote bruine leren jas op haar solex de baby’s thuis bezocht. Je had ook zuster Sengers. Zelf heb ik nog gewerkt met zuster Verburg. Het was een mooie tijd. We hebben een babyweegschaal van het consultatiebureau staan waar menige Montfoortse baby in gelegen heeft.“

Lex is er trots op dat de hele lijst van doctores vanaf 1551 naar boven is gekomen. Lex: ”Bij weinig mensen is bekend dat Montfoort een zeer beroemde dokter heeft voortgebracht: IJsbrand van Diemerbroeck (1609–1674), een burgemeesterszoon. Dankzij zijn kunde is de pest voor een groot deel ingedamd. Hij werd later hoogleraar en genoot en geniet nog steeds groot internationaal aanzien. Erg leuk is dat we een middeleeuwse chirurgijn hebben gevonden die in maart/april enkele keren spreekuur komt houden in De Knoperij. Details maken we later verder bekend ”

Het expositieteam kreeg zoveel boven water dat het niet in 1 expositie paste. Er moesten keuzes worden gemaakt. Montfoortse dokters en apothekers stelden mooie voorwerpen ter beschikking, maar ook uit de Oudheidkamer is er uniek niet eerder getoond materiaal.

Stadsmuseum De Knoperij heeft tegelijkertijd haar openingsdagen uitgebreid van 3 naar 4 dagen per week: woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag tussen 12.30-16.00 uur en op zaterdag van 10-16 uur.
De expositie duurt tot 21 mei 2022. Daarnaast is de gasttentoonstelling “25 jaar Marcello” nog enkele weken te zien.