2022 Topjaar voor Stadsmuseum De Knoperij

Het bestuur van de Stichting Oud Montfoort, bekend van o.a. het Stadsmuseum De Knoperij meldt dat in het afgelopen jaar ruim 1.850 mensen de het stadsmuseum De Knoperij / Toeristisch Informatiepunt hebben bezocht. Dat was aanzienlijk meer dan de ruim 1.000 mensen van het jaar ervoor. Maar toen moest het museum noodgedwongen een aantal maanden dicht vanwege corona.

Voorzitter Lex van Wijk: “Het afgelopen jaar was voor ons een jaar van verdere groei. We telden ruim 1.850 bezoekers aan ons museum annex TIP. Door een goede registratie van de bezoekers weten we dat 63 % uit Montfoort komt, 14% uit de regio, 21 % uit de rest van Nederland en 1% uit het buitenland.

We hebben meer dan 600 mensen een stadswandeling door Montfoort gegeven dankzij ons team van 13 stadsgidsen. De stadswandelingen zijn echt herontdekt door Montfoorters, maar ook door bezoekers aan de stad. In het museum organiseerden we de exposities: ‘Ziek, zwak, zorg’, ‘Water, vriend of vijand?’, ‘Antonius’ en ‘De Oude Hollandse Waterlinie’ en diverse gastexposities. De fotowedstrijd over ‘Water’ trok veel deelnemers en bezoek. De Open Monumentendag werd goed bezocht. We mochten weer deelnemen aan de Oud Montfoort avond van Cultureel Montfoort. Natuurlijk kon dit alleen maar door de medewerking van alle vrijwilligers, ruim 30. Maar vergeet ook de steun niet van onze sponsoren, de winkeliersvereniging en de gemeente.”

Is er dan nog iets te wensen voor 2023? Lex: “We hopen zo door te gaan. We hebben een mooie locatie, enthousiaste vrijwilligers en trouwe Vrienden die ons financieel steunen. Daar moeten we het van hebben. Het zou fijn zijn als we nog wat meer vrijwilligers hebben die bijvoorbeeld gastvrouw of -heer willen zijn in het museum. Ik hoop dat de stadswandelingen met een gids een gewild cadeautje worden om weg te geven, bij een verjaardag of een andere gelegenheid. Hopelijk gaan er dit jaar arrangementen komen waar we vanuit de TIP een activiteit en horeca met elkaar verbinden. En natuurlijk komen er weer spraakmakende exposities. De volgende over de ‘Verdwenen winkels’ is er zeker één van.“

Vanaf 1 februari is Stadsmuseum De Knoperij aan de Keizerstraat 25 op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur en op zaterdag van 10-16 uur. In de maand januari alleen op zaterdag.

De toegang tot het museum aan de Keizerstraat 25 in Montfoort is gratis. De huidige expositie over het Antonius, de ouderen- en wezenzorg duurt tot begin februari 2023. Daarnaast is er de gasttentoonstelling van Klazien Jorritsma uit Montfoort, die haar weefwerk toont onder de titel ‘Wegwerken’. Meer info op www.oudmontfoort.nl

Dit is een bericht van de Stichting Oud Montfoort. Voor verdere info Peter Versloot 06-46651411